CategoriesČlanci

Mogu li se olakšati simptomi menopauze?

Menopauza je prirodno stanje u ženskom životnom ciklusu koje se javlja kada se smanjuje proizvodnja estrogena i progesterona, dva hormona koji su ključni za menstrualni ciklus. To se obično događa u ranim pedesetim godinama i može dovesti do raznih simptoma kao što su vrućici, znojenje, nesanica, suhoća vagine, razdražljivost i promjene raspoloženja. Može dovesti do zdravstvenih problema kao što su osteoporoza i povećanje rizika od bolesti srca i kardiovaskularnih bolesti. Liječnici obično preporučuju pacijentima korištenje hormonske nadomjesne terapije kao način liječenja simptoma menopauze.

 

Menopauza obično počinje u ranim pedesetim godinama, ali se može pojaviti i kasnije. Prosječna dob za početak menopauze je 51 godinu. Međutim, neke žene mogu započeti menopauzu i ranije, u četrdesetim godinama, dok druge žene to mogu doživjeti kasnije, u šezdesetim ili sedamdesetim godinama.

Određuje se kada žena nije imala menstrualni ciklus u roku od jedne godine. Do početka menopauze dolazi postupno kroz nekoliko godina, a žene obično doživljavaju blage simptome kao što su neredoviti menstrualni ciklusi, valunzi i nesanica. Ukupno trajanje menopauze može varirati od žene do žene.

 

Valunzi su kratka, jaka osjećaja topline koja se proteže po licu, vratu i tijelu. Ovi valunzi su jedan od najčešćih simptoma menopauze i često se javljaju u kombinaciji s znojenjem i nesanicom. Oni su uzrokovani fluktuacijama hormona, osobito nedostatkom estrogena, što može dovesti do povećane osjetljivosti na toplinske varijacije.

 

Vrućinski valunzi su česti kod žena u menopauzi, ali se također mogu pojaviti kod žena koje su doživjele preranu menopauzu ili kod žena koje podliježu kemoterapiji ili radioterapiji. Obično su kratkotrajni, trajući od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ali oni mogu biti vrlo intenzivni i neugodni. Važno je razgovarati s liječnikom o različitim načinima za smanjivanje ili ublažavanje vrućinskih valunza.

 

Postoje prirodne metode koje se mogu koristiti za ublažavanje simptoma menopauze. Ovo uključuje:

  1. Prehrana: Uzimanje hrane bogate fitoestrogenima, kao što su soja i mliječni proizvodi, može pomoći u smanjenju simptoma menopauze.
  1. Tjelovježba: Redovita tjelovježba može pomoći u smanjenju stresa i ublažavanju simptoma kao što su vrućice i nesanica.
  1. Herbalni dodaci: Neki biljni dodaci, poput ginsenga, soje i cimeta, smatraju se da imaju blagotvoran učinak na simptome menopauze.
  1. Kontrola tjelesne mase: Održavanje zdrave tjelesne mase može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze i smanjiti rizik od zdravstvenih problema.
  1. Relaksacija: Tehnike relaksacije, poput meditacije i joga, mogu pomoći u smanjenju stresa i ublažavanju simptoma menopauze.

Ipak, prirodne metode možda neće biti dovoljne za sve žene i u nekim slučajevima može biti potrebna hormonska nadomjesna terapija ili druge oblike liječenja. Važno je konzultirati se s liječnikom prije nego počnete koristiti bilo koje prirodne proizvode ili dodatke.

 

Jedno od rješenja koje može olakšati simptome je Menopausal Formula kao najkompletnija formula s 36 aktivnih sastojaka (vitamini, minerali i fitonutrijenti) koji zadovoljavaju dnevne potrebe sa svim nutrijentima, osiguravajući nesmetano i optimalno odvijanje svih enzimatskih i ostalih procesa u tijelu. Ono što ovaj proizvod čini posebnim su aktivne tvari čak sedam biljaka koje se odlikuju fitoestrogenim djelovanjem, čime djelomično nadomještaju nedostatak prirodnog estrogena u organizmu.